Content curatie, seek-sense-share, community facilitator, leertechnologie-specialist  zijn termen die voor mij gingen leven in de leergang ‘leren en veranderen met nieuwe media’ van Ennuonline. In februari dit jaar begon ik daar aan met zeven andere L&D-professionals.

Online en offline
De kennismaking met elkaar startte online. Wat onwennig, maar al gauw liep dat best wel. Het opdoen van nieuwe kennis en oefenen daarmee vond plaats in een online leeromgeving.  Daarin maakte we kennis met programma’s en apps  waarmee je nieuwe inhoud (content) kunt verzamelen en delen of een (deeltje van een) leertraject kunt opzetten. De handleidingen  of aanwijzingen van de begeleiders  Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar hielpen bij het uitproberen.
De online blokken werden afgewisseld met bijeenkomsten in Utrecht. Prettig om elkaar ook offline te ontmoeten. We vertelden elkaar over de casus die we voor de leergang onderhanden hadden en waarin we het geleerde rond nieuwe media konden uitproberen. We verdiepten ons verder in de toekomst van leren, gebruik makend van artikelen, blogs, tools, apps en dialoog.

Toekomst van leren en hrd
In november presenteerde iedereen de resultaten van de casus op de afsluitende bijeenkomst. Alle L&D-professionals verhaalden hoe ze anders zijn gaan kijken naar leren of het leren anders vorm geven in trajecten binnen organisaties. Voor sommigen was de drempel naar en je verdiepen in de mogelijkheden van nieuwe media en de toepassingen  daarvan geslecht. Anderen hebben hun repertoire aan media en toepassingen daarvan vergroot.
De digitale technologie is niet meer weg te denken in opleiden en werken. Het biedt nieuwe mogelijkheden om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen. Digitaliseren maakt het leren op de persoon afgestemd (gepersonaliseerd leren) toegankelijker. Dat leidt er toe dat human resource development in organisaties een andere positie zal innemen en andere taken en rollen zal omvatten. Of is straks de L&D-professional een robot?

Een werkdag in 2037
Ik beleefde veel plezier aan de opdracht om een werkdag te beschrijven uit het jaar 2037. Hoe ziet dan mijn professionalisering er uit? Hoor hier het verhaal.

Privacy en veiligheid
Mijn casus richtte zich op ‘privacy en veiligheid in het werk van de L&D-professionals’. Ik schreef vijf blogs en organiseerde een meetup.
In het nieuwe jaar volgt een webinar, dat ik samen met twee LOSmakers, Karin Hornstra en Machteld van der Veen, ga organiseren.