Vissen
Of hij iets vertrouwelijks kan vragen via de mail? Verbaasd lees ik het bericht. Er onder staat de naam van de man die nog kortgeleden bij ons was om alle brandblussers te controleren. Dat doet hij elk jaar. Natuurlijk mag hij ons wat vragen. Dat mail ik terug en zet erbij dat hij gerust kan bellen.
Vrij vlot ontvang ik een bericht. Nu meer tekst. Er staat dat hij onderweg was naar Brest en dat hij is beroofd van alle papieren. Ik stop met verder lezen. Ga met mijn oog snel naar de laatste zin. Of ik 1500 euros kan overmaken. Tegelijkertijd gaat de telefoon over. Een vreemd nummer. Ik neem op, bedenk me en leg vliegensvlug weer neer.
Ik bel de man op zijn zakennummer terug en spreek in dat ik vermoed dat zijn databestand is gehackt. ’s Avonds bericht de man dat zijn e-mailbestand is gekraakt en dat hij de nodige maatregelen heeft genomen. Zijn naam en adres staat er keurig onder.
Vanaf nu zijn we weer extra alert op naar persoonlijke gegevens vissende berichten (phishing mail).
Een paar dagen later open ik een mail van een kennis. Zij maakt erin duidelijk graag wat meer te willen corresponderen. Een zot bericht. Zeker als je weet hoe sociaal en extravert deze kennis is.
Alle mails zijn in het Frans. In het Nederlands had ik dit vissen waarschijnlijk nog sneller door gehad.
Samen leren online
Zo zit ik direct weer in het thema privacy en veiligheid online. De laatste maanden heb ik daar veel over gelezen. Gestimuleerd door de opleiding die ik dit jaar volg bij Ennuonline. Het gaat over leren en veranderen met nieuwe media. Er zijn apps en programma’s die het je makkelijk maken om literatuur en filmpjes te verzamelen en te ordenen. Andere ‘tools’, ik kan maar niet wennen aan dat woord, helpen om de opgedane kennis te delen. Ik experimenteer met Padlet en Scoop.it. Ik ervaar samen met studiegenoten hoe een leerbijeenkomst met AdobeConnect op te zetten en te faciliteren.
We delen voorbeelden met gebruiken van social media bij verander- en leertrajecten in organisaties. Een argument van deelnemers om af te houden in zo’n leertraject gaat over privacy en veiligheid.
Wat ik verzamelde, las en wil delen over privacy en veiligheid in het werk van de L&D-professional (dat heet content cureren) verwerkte ik in juli in een viertal blogs. Dankzij de planner worden deze in augustus gepubliceerd, zie https://losmakers.nl/meetup/ . Wie kennis en ervaring wil delen is welkom op de LOSmakers meetup op 14 september a.s.
Expositie
Het Franse dorp, waar we al vijftien jaar zomers verblijven, heeft op 15 augustus haar jaarlijkse feestdag. Daarin staat het pétanque centraal. En natuurlijk na afloop ’s avonds het dansen. Al enkele jaren houden we die dag open huis van ‘ons museum’. Een ruimte met foto’s en objecten uit het klooster en dorp. Dit jaar stelden we voor een expositie te houden met kunst van dorpsgenoten. De feestcommissie reageerde enthousiast. De voorzitter stelde direct haar schilderijen ter beschikking. Een oeuvre in diverse stijlen. Een dorpsgenoot die haar kost verdient met ‘cartonnage’, meubels en voorwerpen gemaakt van karton, sloot graag aan. De gehandicapte buurjongen bracht trots zijn mozaïek en schilderijen in. Het kunstenaarsechtpaar, verder op de berg wonend, kwam met prachtig keramiek, fotografiewerk en papierkunst. Een dorpsoudste, nog altijd actief met schilderen in naïeve stijl, gaf vier van zijn werken. Ongelooflijk hoeveel plezier we beleefden aan de contacten met de kunstenaars, het ombouwen van onze mooie salon tot expositieruimte en het her en der verspreiden van de affiches.
Op de ochtend van de 15e augustus druppelden er al kijkers binnen, hoewel de tentoonstelling voor de middag was aangekondigd. ’s Middags bruiste het in ons huis. Bezoekers volgden elkaar op. Zelfs pétanqueurs die hun pot hadden verloren, kwamen het feestterrein af om een kijkje te nemen. Wij en Soeur Suzanne, die ons hielp als suppoost, telden uiteindelijk zo’n 140 bezoekers.
Het afbouwen van de tentoonstelling ging, net als de opbouw, in etappes. Elke kunstenaar die zijn of haar werk kwam ophalen, bedankten we met een pot eigen gemaakte bramenjam. Wij kregen als dank een werk of verse groenten van het land. Dorpsgenoten spraken er nog graag met ons over na rond de stamtafel. Heerlijk zo’n vakantie.