Het nieuwe jaar is ingeluid. We leven 2022. Nog volop met corona. We pakken de blogberichten weer op rond de stamtafel. Op een nieuwe website. Na 28 jaar heb ik het eigen bedrijf Coratio gestopt. Niets doen past mij niet. Daarom is deze nieuwe website online gezet. Dat stimuleert het opnieuw vertellen over wat er zoal rond de stamtafel plaatsvindt.
Een tweede uitdaging wordt het met regelmaat oefenen met korte verhalen schrijven en het maken van poëzie. De (tussen)resultaten krijgen een eigen plek op de website. Zo stimuleer ik hopelijk een discipline om te blijven oefenen met schrijven en dichten. Dat wordt een basisvoorwaarde genoemd in schrijfhulpboeken.

Het elkaar fysiek ontmoeten rond de grote tafel is al enige tijd een lastig iets. Anderzijds zijn er kortstondige ontmoetingen op straat of in de natuur. De meeste tegenliggers zijn wel in voor een kort gesprekje. Even de stem gebruiken en een andere stem horen. Het gaat vaak over het weer, het uitzicht, het pad of de toevallige ontmoeting. Wordt iets langer stilgestaan, dan kan het plotseling gaan over de moed verliezen. ‘Je kunt nergens heen, alles zit dicht’; ‘Zoomen, daar hou ik niet van’; ‘Ik ga er maar op uit voor een frisse neus, want ik kan niet de hele tijd binnen zijn’; ‘Ik vind die mondkapjes maar lastig zitten, mijn bril beslaat telkens’.

Wat is het fijn om in een mooie natuurrijke omgeving te wonen. Graag ga ik er hier op uit met wandelmaten. Een goed uur bijpraten over het alledaagse wel en wee. Over de verhalen uit familie of vriendenkring. Koffie drinken op een houten bank. Elkaar wijzen op details onderweg, zoals verscholen paddenstoelen; bijzondere planten en bloemen; het silhouet van een oude boom; vogelgeluiden in de verte of de kleine bonte specht in de boom aan de overkant. Samen turen naar het insectenleven in de stronk van een omgevallen boom.
Ondertussen voorbijflitsende fietsers en de tegemoetkomende hardlopers kort groeten. Buiten is er nog ruimte voor sportiviteit.

Gelukkig zijn we ook vaardiger geworden in digitale ontmoetingen. Een goed en lang telefoongesprek voeren. Samen online zingen. Of een webinar of vergadering via zoom of teams bijwonen. Hoe vaardiger de organisatoren zijn van digitale sessies, hoe makkelijker het wordt om met elkaar te spreken. Echt fijn zijn die schermsessies niet. Hoewel? ‘Het is wel praktisch, want de vergaderingen duren nu veel korter’. Toch. ‘Je mist het elkaar echt in de ogen zien en opmerken hoe het echt met iemand gaat’.
Dat er minder verre reizen gemaakt hoeven worden om elkaar te ontmoeten is weer een mooie kant van de digitale ontmoetingswereld.

Bij ontmoetingen in de afgelopen corona-tijd is het onderwerp dip nog al eens aangesneden. Geeft de ene persoon absoluut niet toe aan zo’n dip, een andere geeft er juist wel de ruimte aan. In de dip blijven zitten willen we niet. Daarom tot slot hier een recept voor een dipsaus.

Recept dipsaus in Corona-tijd

Ingrediënten
(oude) steelpan en houten spatel                                 
1 lievelingslied
onsje kluszaad
1 velpapier en 2 of 3 (kleur)potloden
1 – 5 kaarsen
3 x  ‘geloof, hoop en liefde’
5 theelepels fijngehakte bladeren of takken
scheutje favoriete drank
3 eetlepels vrijheid
potje

Neem de steelpan en de spatel: sla met de spatel flink tegen de onderkant van de steelpan. Voor een sterke dip: sla met de steelpan tegen een muurtje aan. Geniet van het effect.
Kies je lievelingslied en beluister of zing dit elke dag. Dit is de basis van je saus.
Laat het (kleur)potlood gedachteloos over het vel papier gaan. Ga mee met de lijnen die ontstaan en geniet van de kleurencombinatie.
Voeg een onsje kluszaad toe: lap of knap iets op wat je al langer stoort in huis. Of ruim wat dingen op die in de weg staan.
Steek 1 tot 5 kaarsen aan en staar in de vlam(men) en benoem de lichtpuntjes van de dag. Laat dit lekker smelten. Blijf 2 tot 3 minuten roeren in je lichtpuntjes totdat je een glad licht stralend papje hebt.
Als het papje borrelt voeg dan drie delen ‘geloof, hoop en liefde’ toe. Blijf opnieuw roeren en neem in gedachte personen die je wel één, twee of alle drie van deze ingrediënten toewenst.
Haal uit de tuin of elders enkele bladeren of takken. Hak deze fijn en laat de geuren die vrijkomen je neus prikkelen. Adem de reuk van de natuur in en meng die met je dipsaus.
Laat de saus niet donkerder worden, anders krijgt deze een bittere bijsmaak.
Voeg 3 el vrijheid toe: nu allerlei afspraken en plannen niet doorgaan, vul de saus met drie nieuwe ideeën die vrijheid zijn of symboliseren.
Breng de saus op smaak met een scheutje van je favoriete drank: ga er lekker bij zitten en geniet met volle teugen van je drankje en neem een likje van je saus.
Doe de dipsaus in een potje en zet het weg voor later gebruik. Open het potje op elk moment dat de dip wil toeslaan.

Deel je recept telefonisch of per mail met de buren, dorpsgenoten of (verre) verwanten.